مراقبت‌های بعد از آنژیوگرافی قلب (باید و نبایدهای بعد از آنژیوگرافی)

فهرست مطالب

درمان یک بیماری نیازمند روش های درمانی گوناگون است و اولین روش درمان در واقع  شروع اولیه به حساب می آید. نتایج حاصل از درمان فقط با اصول مراقبتی صحیح بدست می آید. این موضوع برای همه ی تست های پزشکی، اقدامات پزشکی و جراحی ها صدق می کند. مراقبت های پس از عمل آنژیوگرافی عروق کرونر برای پزشکان و بیماران بسیار حائز اهمیت است. در این مقاله ما در مورد مراقبت های پس از عمل آنژیوگرافی کرونر حرف خواهیم زد.

برای کسب اطلاعات بیشتر در مورد آنژیوگرافی کرونر و رزرو وقت مشاوره با شماره 02632216426 تماس بگیرید

در ابتدا در مورد آنژیوگرافی کرونر توضیحاتی می دهیم.

آنژیوگرافی کرونر چیست؟


آنژیوگرافی کرونر روشی است که پزشکان با استفاده از اشعه ایکس داخل عروق کرونر را مشاهده می کنند. اشعه ایکس تولید شده در این روش را آنژیوگرام می نامند. به طور خلاصه، آنژیوگرافی کرونر بررسی انسداد در داخل عروق کرونر با استفاده از اشعه ایکس است. این روش هم ایمن بوده و هم کمک شایانی به پزشکان برای تشخیص بیماری می کند. حتی پزشکان با کمک این روش نحوه درمان بیمار را هم مشخص می کنند. پس از آنژیوگرافی کرونر مراقبت از بیمار در وهله اول قرار دارد. در این قسمت از جمله دستور العملهای ویژه برای مراقبت از بیمار در بیمارستان را لیست می کنیم.

مراقبت های بعد از آنژیوگرافی در بیمارستان


آنژیوگرافی کرونر در آزمایشگاه کاتتریزاسیون در بیمارستان انجام می شود. بعد از اتمام آنژیوگرافی، تیم متخصصان پزشکی مراقبت های پس از عمل را ارائه  می کنند. اقدامات زیر در زمان بستری در بیمارستان برای بیمار انجام می گیرد.

  • برداشتن کاتتر

در طی آنژیوگرافی، کاتتر که لوله ای انعطاف پذیر است در داخل بازو یا کشاله ران بیمار جایگذاری می شود و تمام عمل آنژیوگرافی از طریق این کاتتر انجام می پذیرد. بعد از اتمام عمل اولین کار خارج کردن کاتتر است. این کار توسط پزشکان یا پرستاران مربوطه انجام می شود.

  • فشار

همزمان با خروج کاتتر، پزشک یا پرستار با دست خود در محل جایگذاری کاتتر فشار می آورد تا مانع از خونریزی شریان بشود. پزشکان همچنین می توانند از گیره برای این منظور استفاده کنند.

  • تحت نظر قرار دادن بیمار

سلامت عمومی شما توسط کادر پزشکی کنترل می شود و بعد از عمل تقریبا به 6 تا 7 ساعت بستری نیاز دارید.در برخی از موارد بسته به حال بیمار ممکن است یک شب بستری در بیمارستان نیاز باشد. این کار برای تحت نظر قرار دادن بیمار و برای جلوگیری ازعوارض ناخواسته انجام می گیرد.

دستورالعمل ها: پزشکان و پرستاران دستورالعمل های بعد از عمل را به شما  توضیح می دهند. در صورت وجود نسخه های تجویزی توضیحات لازم داده می شود.

مراقبت های بعد از عمل آنژیوگرافی در منزل


آنژیوگرافی کرونر عملی کوتاه مدت است و پزشکان در اکثر موارد بیمار را در همان روز مرخص می کنند. در موارد اندک از بیمار خواسته می شود تا یک شب در بیمارستان تحت نظر بماند. پس از ترخیص بیمار به منزل، مراقبت های پس از عمل تا زمان بهبودی کامل باید انجام شوند. در لیست زیر باید ها و نباید های بعد از عمل آنزیوگرافی ارائه می شود.

کارهایی که بعد از عمل آنژیوگرافی باید انجام داد

  • مایعات زیادی بنوشید.در این عمل برای ضبط تصاویر، ماده رنگی به بدن تزریق می شود. این رنگ باید از بدن دفع شود. پس توصیه می شود بعد از عمل آنژیوگرافی مایعات زیادی بنوشید. در بین مایعات آب بهترین گزینه می باشد.
  • از محل تزریق کاتتر مراقبت کنید. پس از برداشتن کاتتر، پزشک محل را پانسمان خواهد کرد. پانسمان باید بعد از 24 ساعت تعویض شود.
  • پانسمان محل تزریق در نهایت برداشته می شود و اگر مراقبت انجام ندهید، عفونت محل تزریق دور از انتظار نیست.
  • رژیم غذایی متعادل و سالم برای هر فردی بسیار مهم است. اما بعد از آنزیوگرافی کرونر، نیاز بدن به مواد غذایی مغذی افزایش می یابد.برای جلوگیری از ضعف پس از عمل باید مواد مغذی رابه وعده های غذایی خود اضافه کنید.
  • نظافت و اصول بهداشتی بعد از عمل را باید به درستی رعایت کنید تا مانع از عفونت و دیگر مشکلات در محل عمل بشوید. نحوه رعایت اصول بهداشتی را می توانید از پزشک مربوطه بپرسید.
  • بیشتر از لباس های گشاد استفاده کنید. لباس های گشاد باعث بهبودی هر چه سریعتر محل عمل می شوند. و برعکس لباس های تنگ باعث بروز بثورات جلدی و دیگر مشکلات پوستی می شوند.
  • بعد از آنژیوگرافی کرونر باید استراحت مناسب داشته باشید ولی فعالیت های بدنی از جمله پیاده روی آرام برای حفظ سلامت جسم و بهبودی هر چه سریعتر بهتر است. البته این فعالیت ها باید به نحوی انجام شوند که باعث خستگی نشوند.

کارهایی که نباید بعد از آنژیوگرافی کرونر انجام داد

  • اگرچه پیاده روی آرام برای بهبودی بهتر است ولی ورزش شدید و سنگین به هیچ عنوان توصیه نمی شود. تا یک هفته پس از عمل باید از رفتن به باشگاه، بلند کردن وزنه های سنگین یا انجام هر نوع فعالیت بدنی سنگین خودداری کنید.
  • از نوشیدن الکل خودداری کنید. الکل باعث آسیب جسمی میشود. در عمل آنژیوگرافی کرونر از رنگ های مخصوصی برای تولید اشعه ایکس در بدن استفاده می شود که نوشیدن الکل باعث می تواند بروز عوارض حاد بشود.
  • سیگار ازجمله عوامل مضر برای سلامتی است که استعمال آن پس از این عمل ممکن است باعث بروز عوارض جدی در سلامت عمومی بدن بشود.
  • رانندگی از جمله کارهایی است که نیاز به تمرکز بالایی دارد. بهتر است بعد از عمل از چنین کارهایی که نیاز به تمرکز بالا دارند، بپرهیزید.
  • چون پزشک شما برای عمل از بیهوشی یا بی حسی عمومی استفاده می کند.این مسئله می تواند بر قدرت تصمیم گیری مغز اثر بگذارد. پس بهتر است بعد از عمل آنژیوگرافی از تصمیمات جدی مخصوصا در مسائل زندگی بپرهیزید.
  • اگرچه اصول بهداشتی را باید رعایت کنید ولی نیابد با آب داغ استحام کنید. در مورد اصول استحمام صحیح بعد از عمل می توانید از پزشک مربوطه راهنمایی های لازم را بگیرید.
  • از استعمال لوسیون یا پماد در محل عمل آنژیوگرافی خودداری کنید.

کلام آخر


پس از عمل آنژیوگرافی کرونر، برای معاینات بعدی باید به پزشک خود مراجعه کنید. در واقع این روش درمان به حساب نمی آید و فقط یک روش تصویربرداری است. آنژیوگرافی کرونر در تشخیص انسداد های عروق کرونر کاربرد دارد. پزشک مربوطه بیماری را از تصاویر بدست امده از اشعه ایکس تشخیص می دهد.

اگرچه این عمل فقط یک تصویربرداری است ولی مراقبت های بعد از آن اهمیت بسزایی دارد. دستورالعمل های فوق باید دقیق رعایت شوند تا سلامتی بیمار به خطر نیفتد.

مقالات مرتبط

نوبت دهی
×مشاوره در واتس اپ