بیزوپرولول متعلق به دسته داروهایی است که به عنوان مسدود کنندههای بتا شناخته میشوند. این دارو اثر آدرنالین، هورمون استرس را بر قلب مسدود میکند. این دارو عمدتا برای فشار خون بالا، ضربان قلب نامنظم، استرس و پس از حمله قلبی تجویز میشود.
بدن شما در هنگام استرس مواد شیمیایی مختلفی را آزاد میکند که باعث انقباض رگهای خونی، ضربان قلب سریعتر و تولید پروتئینی میشود که فشار خون را افزایش میدهد.
بیزوپرولول میتواند این اعمال را مختل کرده و علائم ذکر شده را کاهش دهد.
در صورت وجود علائم بیماری قلبی، پزشک ممکن است بیزوپرولول را برای کنترل فشار خون بالا تجویز کند.
بیایید در مورد این دارو و تاثیرات مثبت آن بر بدن مطالعه کنیم.
بیزوپرولول چگونه به پیشگیری از بیماری قلبی کمک میکند؟
شیوع بیماریهای قلبی به طور قابل توجهی در حال افزایش است. فشار خون بالا یکی از رایجترین عوامل خطر قابل اصلاح برای بیماریهای قلبی است. این بدان معناست که مدیریت فشار خون از بروز بیماری قلبی جلوگیری میکند.
چگونه فشار خون بالا منجر به اختلالات قلبی میشود:
- باعث افزایش بار قلب میشود: فشار خون بالا منجر به باریک شدن رگهای خونی میشود. این شریانهای باریک کشش کمتری دارند و عبور خون از آنها دشوار میشود و باعث میشود که قلب قویتر پمپاژ کند.
- منجر به بزرگ شدن قلب میشود: برای مقابله با این حجم از خون، ماهیچههای قلب بزرگتر و ضخیمتر میشوند. در حالی که قلب بزرگ شده خون را پمپاژ میکند، نمیتواند این کار را به طور موثر انجام دهد؛ بنابراین، قلب باید سختتر کار کند تا مواد مغذی و اکسیژن مورد نیاز بدن را برآورده کند.
اثر بیزوپرولول بر بیماریهای مختلف قلبی
آدرنالین هورمونی است که در طول رویدادهای استرسزا که عضلات منقبض میشوند توسط بدن شما تولید میشود. همچنین باعث تعریق بیش از حد، فشار خون بالا، ضربان قلب سریع، تپش قلب و اضطراب میشود.
بیزوپرولول با مسدود کردن فعالیت آدرنالین، فشار روی قلب و عروق خونی را کاهش میدهد. همچنین از خطر سکته قلبی و مرگ ناشی از عوارض قلبی جلوگیری میکند.
بیزوپرولول برای درمان درد قفسه سینه (آنژین صدری)
بیزوپرولول ضربان قلب و نیاز به اکسیژن را کاهش میدهد و در نتیجه از حملات آنژین جلوگیری میکند.
کارشناسان استفاده از مسدودکنندههای بتا مانند بیزوپرولول را به عنوان اولین درمان برای آنژین توصیه میکنند. میتوان این دارو را به تنهایی یا با مسدود کننده کانال کلسیم تجویز کرد.
بیزوپرولول برای درمان نارسایی قلبی
بیزوپرولول باعث بهبود امید به زندگی بیماران نارسایی قلبی، به ویژه نارسایی قلبی ناشی از اختلال بطن چپ میشود.
بنابراین استفاده از این دارو در بیمارانی که عملکرد غیرطبیعی بطن چپ دارند، بدون توجه به شدت علائم، توصیه میشود.
این دارو ممکن است همراه با مهارکنندههای آنزیم مبدل آنژیوتانسین (ACE) برای همین مورد استفاده شود.
بیزوپرولول برای درمان اختلالات ریتم قلب
بیزوپرولول ضربان قلب را کاهش میدهد و بنابراین برای فیبریلاسیون دهلیزی و ریتم نامنظم قلب مورد استفاده قرار میگیرد. استفاده از این دارو معمولاً خستگی و تپش قلب مرتبط با اختلالات ریتم قلب را کاهش میدهد.
بیزوپرولول برای محافظت در برابر حملات قلبی مکرر
بیزوپرولول خطر حمله قلبی دیگر را در بیمارانی که قبلاً حمله قلبی داشتهاند کاهش میدهد. متخصصان برای بیماران سکته قلبی در روز ترخیص بیزوپرولول یا سایر مسدودکنندههای بتا را تجویز میکنند و باید در طول زندگی ادامه یابد.
بیزوپرولول برای درمان فشار خون بالا
این دارو با مسدود کردن مواد شیمیایی مسئول انقباض عروق خونی عمل میکند و در نتیجه فشار خون را کاهش میدهد. داروی دیگری که برای کاهش فشار خون استفاده میشود کاندسارتان نام دارد.
چرا بیزوپرولول بر سایر بتا بلاکرها ترجیح داده میشود؟
مسدود کنندههای بتا شامل دو نوع اصلی هستند:
- مسدودکنندههای بتا غیرانتخابی: آنها از عملکرد نورآدرنالین و آدرنالین بر روی قلب و همچنین سایر قسمتهای بدن جلوگیری میکنند و خطر عوارض جانبی مانند سردی دستها و افزایش خطر حمله آسم را افزایش میدهند. یک مثال رایج شامل پروپرانولول است.
- مسدود کنندههای بتا انتخابی: بیشتر روی قلب تاثیر دارند و تأثیر کمتری بر سایر اعضای بدن دارند؛ بنابراین، مسدود کنندههای بتا انتخابی، عوارض جانبی ذکر شده در مسدود کنندههای بتا غیر انتخابی را ندارند. نمونههای رایج عبارتند از آتنولول و بیزوپرولول.
از آنجایی که بیزوپرولول عوارض جانبی کمتری دارد و تاثیر بیشتری روی قلب دارد، متخصصان قلب اصولا برای بیماران این دارو را تجویز میکنند.
تجویز و استفاده
دارو را طبق دستور پزشک استفاده کنید. برخی از دستورالعملهای کلی به شرح زیر است:
- این دارو را به صورت خوراکی، یک بار در روز، صبح با غذا یا بدون غذا یا طبق تجویز پزشک مصرف کنید.
- تمام دستورالعملهای روی برچسب دارو را دنبال کنید.
- بدون مشورت با پزشک، مصرف این دارو را ناگهانی قطع نکنید. توقف ناگهانی آن ممکن است منجر به حمله قلبی، آنژین یا ضربان قلب نامنظم شود.
- سعی کنید این قرص را هر روز راس یک ساعت مشخص مصرف کنید.
- پزشک ممکن است با دوز کم شروع کند و به تدریج دوز را افزایش دهد. ممکن است هفتهها طول بکشد تا اثرات کامل بیزوپرولول را ببینید.
دوز فراموش شده
در صورتی که دوز مصرفی را فراموش کردید:
- اگر یک نوبت بیزوپرولول را فراموش کردید، به محض یادآوری، نوبت فراموش شده را مصرف کنید.
- با این حال، اگر تقریباً زمان نوبت بعدی فرا رسیده است، دوز فراموش شده را مصرف نکنید و فقط دوز بعدی را مصرف کنید.
- برای جبران دوز فراموش شده دو دوز را همزمان مصرف نکنید.
مصرف بیش از حد
مصرف بیش از حد یک دارو ممکن است تصادفی باشد. اگر بیش از قرص های تجویز شده مصرف کرده باشید، احتمالا اثرات مضری بر عملکرد بدن شما دارد.
تعاملات
پزشک یا داروساز از تداخلات دارویی بالقوه آگاه است. قبل از شروع این دارو، در مورد تمام داروهای تجویزی و بدون نسخه گیاهی که استفاده میکنید، به خصوص فینگولیمود، به پزشک خود اطلاع دهید. برخی از محصولات حاوی موادی هستند که ممکن است باعث افزایش ضربان قلب یا فشار خون شما شوند. با داروساز خود در مورد محصولاتی که استفاده میکنید و نحوه استفاده ایمن از آنها (مخصوصاً داروهای سرفه و سرماخوردگی، مکملهای رژیم غذایی، یا دارو های ضد التهابی غیر استروئیدی مانند ایبوپروفن/ناپروکسن) صحبت کنید.
پیشرفت درمان کوتاه مدت و بلند مدت
بیزوپرولول معمولا برای طولانی مدت تجویز میشود. اصولا مدتی طول میکشد تا علائم شما برطرف شوند. در برخی موارد، اختلالات قلبی هیچ علامتی ندارند؛ بنابراین، ممکن است تأثیر آن را درک نکنید. در هر صورت، هرگز نباید بدون مشورت با پزشک، مصرف دارو را قطع کنید.
همچنین ممکن است حدود سه هفته پس از شروع این دارو عوارض جانبی مانند سرگیجه داشته باشید. بعلاوه ممکن است لازم باشد فشار خون خود را مرتباً چک کنید تا تأثیر دارو بر بدن خود را درک کنید.
اگر برای مدت طولانی از این دارو استفاده کردهاید، ادامه مصرف بیزوپرولول بسیار مهمتر است. قطع ناگهانی آن ممکن است منجر به برگشت آنژین شود و شما را مستعد مرگ ناگهانی قلبی کند.
بنابراین، بدون مشورت با پزشک، دوز آن را قطع یا کم ندهید.
عوارض جانبی رایج
بیزوپرولول نیز مانند سایر داروها، دارای عوارض جانبی است. با این حال، همه این علائم را تجربه نمیکنند. شما باید عوارض جانبی مربوط به دارو را بدانید:
عوارض جانبی خفیف رایج:
- فشار خون پایین به خصوص در بیمار مبتلا به نارسایی قلبی
- مشکلات معده یا روده مانند تهوع، استفراغ، اسهال یا یبوست
- خستگی
- احساس ضعف (در بیمار مبتلا به نارسایی مزمن قلبی)، سرگیجه، سردرد
- احساس سرما خوردگی یا بیحسی در دستها یا پاها
عوارض جانبی غیر معمول:
- احساس ضعف
- ضعف عضلانی
- افسردگی
- اختلالات خواب
- مشکلات تنفسی در بیماران مبتلا به آسم یا بیماری مزمن ریوی
عوارض جانبی نادر:
- آبریزش بینی آلرژیک یا گرفتگی بینی
- کاهش اشک
- غش کردن
- کابوس
- توهمات
- اختلال در نعوض
- التهاب کبد
- تغییر آزمایش خون و آزمایش عملکرد کبد
عوارض جانبی بسیار نادر:
- ریزش مو
- سوزش و قرمزی چشم
- پسوریازیس یا بثورات پوستی یا بدتر شدن بثورات پوستی
برخی از علائم معمولا در ابتدای درمان رخ میدهد. با این حال، علائم در عرض 1 یا 2 هفته ناپدید میشوند.
این لیست عوارض جانبی کامل نیست و ممکن است موارد دیگری نیز رخ دهد. لطفا با پزشک خود مشورت کنید تا در مورد سایر عوارض جانبی احتمالی بیشتر مطلع شوید.
سوالات متداول
آیا بیزوپرولول باعث ادرار بیشتر میشود؟
حتی اگر احساس خوبی با این دارو دارید، مصرف بیزوپرولول و هیدروکلروتیازید را طبق دستور پزشک یا سایر ارائه دهندگان مراقبتهای بهداشتی ادامه دهید. این دارو ممکن است باعث دفع بیشتر ادرار شود. برای جلوگیری از مشکلات خواب، از مصرف این دارو نزدیک به زمان خواب خودداری کنید.
آیا بیزوپرولول باعث افزایش وزن میشود؟
افزایش وزن با نارسایی قلبی در برخی از بیماران مرتبط است. اگر درد یا ناراحتی قفسه سینه، گشاد شدن رگهای گردن، خستگی مفرط، تنفس نامنظم، ضربان قلب نامنظم، تنگی نفس، تورم صورت، انگشتان، پاها یا ساق پا، افزایش وزن یا خس خس دارید، فوراً به پزشک مراجعه کنید.
چه مدت میتوانید مصرف بیزوپرولول را ادامه دهید؟
اثرات بیزوپرولول 24 ساعت پس از مصرف یک دوز باقی میماند. پس از دو هفته کاهش دوز بیزوپرولول، فشار خون به حالت عادی باز میگردد.
اگر مصرف بیزوپرولول را قطع کنید چه اتفاقی رخ میدهد؟
هشدار قطع مصرف بیزوپرولول: بیزوپرولول ضربان قلب و فشار خون شما را کاهش میدهد. قطع ناگهانی بیزوپرولول میتواند وضعیت قلبی شما را تشدید کند، به خصوص اگر مبتلا به بیماری عروق کرونر هستید. همچنین میتواند باعث تغییر در ریتم قلب یا فشار خون و همچنین تشدید درد قفسه سینه و حمله قلبی شود.